• Call Us:+609-7481512

 • Time:Sun-Wed : 08.00-17.00 | Thu : 08.00-15.30

A- A A+

PERKHIDMATAN

PENERBITAN BUKU MAJLIS AGAMA ISLAM & ADAT ISTIADAT MELAYU KELANTAN

PERKHIDMATAN : PENERBITAN BUKU

MAJALAH PENGASUH EDISI 658

Pengasuh kali ini menampilkan artikel-artikel yang cukup menarik untuk ditatapi oleh pembaca. Memulakan Pengasuh kali ini ialah artikel bertajuk Huraian Ilmuwan Tentang Takrif Islam oleh Dr. Mohamad Kamil Ab Majid. Diikuti pula oleh artikel yang bertajuk Konsep Ujian Menurut Perspektif Hamka Dalam Tafsir al-Azhar oleh Dr. Abdul Hafiz Abdullah. Turut dimuatkan artikel (sambungan Pengasuh 657) oleh Ahmad Mujahidin B. Hj. Yusof yang bertajuk Kemukjizatan al-Qur’an Dari Sudut Bahasa, artikel oleh Mohd Saiba B. Yaakob, dengan tajuk Manhaj Ahli Sunnah Dalam Berinteraksi Dengan Ayat-ayat Mutasyabihat Menurut Kitab-kitab Jawi. Kedua-duanya merupakan pensyarah Kolej Islam Antarabangsa Sultan Ismail Petra, Nilam Puri, Kota Bharu Kelantan. Ikuti juga lain-lain artikel yang menarik. Semoga pembaca mendapat manfaat yang sebaik-baiknya daripada Pengasuh keluaran kali ini. 

Dapatkan buku-buku keluaran MAIK yang lain dengan segera. Sila hubungi Unit Penerbitan MAIK di talian 09-7481512 (samb.223/249) untuk membuat pesanan

 

 

Majalah Pengasuh merupakan sebuah majalah yang diterbitkan oleh Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) dengan menggunakan tulisan jawi sebagai medium perantaraan. Asalnya ia merupakan sebuah akhbar yang diterbitkan secara dwi mingguan. Naskhah sulung Pengasuh diterbitkan pada 1 Syawal 1336 hijriyyah dan masih kekal diterbitkan oleh MAIK hingga ke hari ini sebagai sebuah majalah dwi bulanan.

Dalam naskhah sulungnya, barisan pengarangnya diketuai oleh Muhammad Yusuf Kenali (Tok Kenali) dengan dibantu oleh pengarang-pengarang yang lain iaitu Mahmud b. Ismail (Dato’ Seri Paduka Raja), Muhammad b. Said (Dato’ Laksamana), Hj. Idris b. Hasan dan Muhammad Daud. Artikel-artikelnya membicarakan pelbagai topik seperti kemanusiaan, ibadat, sejarah serta berita-berita dalam negeri.

Majalah ini telah pun genap usianya 100 tahun hijriyyah pada 1 Syawal 1436 hijriyyah (17 Julai 2015) yang menjadikannya sebagai satu-satunya majalah yang masih kekal diterbitkan berbanding dengan akhbar atau majalah lain yang sezaman dengannya. Ini juga menjadikannya sebagai sebuah akhbar atau majalah yang tertua di negara kita, bahkan di nusantara Melayu.

Pada hari ini, majalah ini terus memberi sumbangan kepada para pembaca melalui artikel-artikel ilmiah yang menyentuh pelbagai isu yang dihadapi oleh pelbagai lapisan masyarakat.

Arkib Info Majalah Pengasuh disini

Selain dari Majalah Pengasuh unit Penerbitan juga berfungsi untuk menerbitkan dan menjual buku-buku bacaan umum kepada orang ramai. MAIK sebagai sebuah institusi agama menyedari bahawa perlunya mempergiatkan usaha dakwah yang berterusan melalui pelbagai metod atau manhaj yang berbeza di mana bidang penulisan adalah salah satu daripada cabangnya.

Bagi merealisasikan objektif ini, MAIK telah menerbitkan pelbagai judul buku berunsurkan pengetahuan agama Islam. Usaha yang telah dilakukan ini sedikit sebanyak dapat merancakkan lagi usaha-usaha dakwah melalui bidang penulisan disamping dapat menggalakkan serta memupuk minat membaca dikalangan masyarakat Islam khususnya terhadap bahan-bahan bacaan yang bertemakan agama.

Risalah-risalah percuma ini pada kebiasaannya adalah merupakan buku-buku bacaan yang ringan tetapi sarat dengan maklumat-maklumat yang bermanfaat. Ia diterbitkan bagi memberi maklumat-maklumat yang tepat di atas sesuatu isu agama yang berlaku, memberi panduan-panduan tertentu dalam menjalani ibadat-ibadat tertentu, khususnya diterbitkan sempena sambutan Maulidur Rasul, Isra' dan Mikraj, Ramadhan dan sebagainya.

Risalah-risalah percuma mendapat permintaan yang amat menggalakkan dari pelbagai agensi. Antaranya Institusi pendidikan, masjid-masjid, badan NGO dan jabatan-jabatan kerajaan. Buku/risalah percuma tersebut boleh didapati di sini

Pada April 2014, Majlis Agama Islam & Adat Istiadat telah memperkenalkan Sistem e-Penerbitan atau juga dikenali sebagai MAIKmall. Sistem ini medibagunkan bagi tujuan penjualan buku secara online. Orang ramai boleh membuat pembelian Buku Penerbitan MAIK secara FPX melalui Portal Rasmi MAIK di www.e-maik.my


 
 • UNIT PENERBITAN
  Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan
  Kompleks Balai Islam, Lundang
  Jalan Sultan Yahya Petra,
  15200 Kota Bharu, Kelantan

 • Telefon : +609 7481512

 • Emel : penerbitan@e-maik.my

 • Waktu Berurusan :
  Ahad hingga Rabu : 8.00 pagi - 5.00 petang
  Khamis : 8.00 pagi - 3.30 petang
  Jumaat & Sabtu : Cuti

HUBUNGI KAMI

Talian : +609-7481512

Bebas-Tol : 1-800-88-6060

Faks: +609-7485512

Emel: maik [at] e-maik [dot] my

Ikuti Kami:

BILANGAN PENGUNJUNG

Hari Ini610
Kelmarin1115
Minggu Ini4071
Bulan Ini19449
Keseluruhan154227

X