• Call Us:+609-7481512

  • Time:Sun-Wed : 08.00-17.00 | Thu : 08.00-15.30

A- A A+


Selasa Zulkaedah 23 1441
Selasa Julai 14 2020

BERITA 2018

MAJLIS AGAMA ISLAM & ADAT ISTIADAT MELAYU KELANTAN

MAJLIS PERASMIAN DAN MENANDATANGANI PERJANJIAN WAKAF MAIK MUAMALAT

Pada  29 Rabiulakhir 1439H bersamaan 17 Januari 2018, Yang Maha Mulia  Dr. Tengku Muhammad Fa-iz Petra Ibni Sultan Ismail Petra, Pemangku Raja Kelantan, merangkap Tengku Yang Dipertua Majlis Agama Islam Dan Adat Istiadat Melayu Kelantan Berangkat Mencemar Duli Ke Majlis Perasmian Dan Menandatangani Perjanjian Wakaf MAIK Muamalat yang diadakan di Dewan Bunga Emas Hotel Perdana Kota Bharu Kelantan. Yang Berhomat Mulia Tengku Tan Sri Dato’ Haji Mohamad Rizam Bin Tengku Abdul Aziz , Tengku Temenggong Kelantan  turut hadir mengiringi Yang Maha Mulia Pemangku Raja Kelantan ke majlis ini.

Majlis perasmian ini dimulakan dengan ceramah ringkas berkaitan Wakaf Tunai yang disampaikan oleh AlFadhil Ustaz  Mohd Hafiz Bin Haji Fauzi, Ketua Jabatan Dakwah, Wakaf dan Zakat, Bank Muamalat Malaysia Berhad (BMMB). Seterusnya, bacaan Al-Quran disampaikan oleh Al-Fadhil Ustaz Khairul Azwar Bin Alias, bilal Masjid Negeri, Masjid Muhammadi Kota Bharu.

Majlis menandatangani perjanjian Wakaf MAIK Muamalat ini  adalah antara pihak Majlis Agama Islam dan Adat istiadat Melayu Kelantan (MAIK) yang diwakili oleh Yang Amat Berusaha Dr. Haji Nik Mohd Azlan Bin Abd Hadi, Timbalan Yang DiPertua MAIK dan pihak Bank Muamalat Malaysia Berhad (BMMB) yang diwakili oleh Yang Berbahagia Dato’ Haji Mohd Redza Shah Abdul Wahid, Ketua Pegawai Eksekutif BMMB. Majlis ini disaksikan oleh Yang Maha Mulia Pemangku Raja Kelantan yang diiringi oleh Yang Berhormat Mulia Tengku Temenggong Kelantan dan Yang Berbahagia Tuan Haji PeerMohamed Ibramsha, Ketua Pegawai Operasi BMMB.

Dalam majlis ini, dana sebanyak RM625,300.00  telah berjaya dikumpul untuk disalurkan ke dana Wakaf  MAIK Muamalat. Antara penyumbang terbesar adalah daripada Bank Muamalat Malaysia Berhad sebanyak RM500,000.00, Bekas Ahli Perkisputra sebanyak RM52,000.00, Syarikat Goldland Capital Sdn Bhd sebanyak RM10,000.00 dan Yang Berbahagia Dato’ Mohd Rushdan Mohd Yusoff sebanyak RM10,000.00.  Antara lain yang turut menyumbang adalah Air Kelantan Sdn Bhd, Permodalan Kelantan Berhad, Suwaibal Haji Said, MSO Corporation Sdn Bhd, Pingat Harmoni Sdn Bhd, Hasmadi Textile, Kakitangan BMMB kawasan Timur dan Utara, Perbadanan Menteri Besar Kelantan, Al-Quds Umrah Tours (M) Sdn. Bhd., Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan (PKINK) , Yang Mulia Tengku Azman Tuan Jaafar, Sari Securiforce Sdn Bhd, AZ Inivatif Sdn Bhd, Encik Muhammad Zaini Saumi, Pebadanan Bandar Baru Tunjung dan Wakaf Enterprise.

Pembangunan Projek pertama yang akan menggunakan dana Wakaf MAIK Muamalat adalah Pembangunan Projek Muallaf Centre yang terletak di Mukim Kok Keli Tumpat, sebagai pusat transit dakwah kepada saudara baru dengan kos pembinaan sebanyak RM369,632.40.

Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan, Bank Muamalat Malaysia Berhad, serta rakan strategik yang berada di bawah Association Of Islamic Banking Institutions Malaysia (AIBIM) yang terdiri daripada Bank Islam Malaysia Berhad, Maybank Islamic Berhad, Affin Islamic Bank Berhad, RHB Islamic Bank Berhad dan Bank Kerjasama Rakyat Malaysia Berhad mengharapkan kerjasama Wakaf MAIK Muamalat ini akan dapat membudayakan amalan berwakaf, menjadi sumber kewangan untuk pembangunan aset wakaf sedia ada, mewujudkan aset-aset wakaf baru dalam pembangunan sektor pendidikan, kesihatan, dan pemerkasaan ekonomi khususnya bagi rakyat Kelantan.

 

Disediakan Oleh : Siti Nuridayu Bt Mohd Othman

 

flickr
www.flickr.com
                   

 

 

Tags:

HUBUNGI KAMI

Talian : +609-7481512

Bebas-Tol : 1-800-88-6060

Faks: +609-7485512

Emel: maik [at] e-maik [dot] my

Ikuti Kami:

 

BILANGAN PENGUNJUNG

Hari Ini789
Kelmarin1836
Minggu Ini2625
Bulan Ini14272
Keseluruhan1284009

X