ZIARAH KE PERKAMPUNGAN ORANG ASLI BAGI MENGAGIH LEBIHAN BARANGAN MAKANAN KERING KEPADA GURU AGAMA ORANG ASLI, MAIK.

Cetak

Pada 3 hingga 4 April 2019 Unit Dakwah, Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) telah mengadakan ziarah ke perkampungan Orang Asli bagi menyelesaikan lebihan barangan makanan kering yang belum diambil oleh beberapa orang Guru Agama Orang Asli atas beberapa sebab seperti kesihatan yang tidak mengizinkan dan tidak mempunyai kenderaan untuk mengangkut barang. Antara pos yang terlibat dengan agihan barangan makanan kering ini ialah Pos Pulat, Kampung Mendrop, Kampung Sendrop, Kampung Jekjok, Kampung Kingkong, Kampung Jelged di Pos Brooke, Pos Gob dan Pos Simpor.

Tujuan agihan ini adalah untuk mengelakkan daripada lambakan barangan tersebut di Pusat Latihan Dakwah, Lojing memandangkan bekalan makanan baru akan tiba untuk setiap Pos Orang Asli bagi bulan April.

Sehubungan dengan itu, inisiatif ini diambil bagi menghantar barangan makanan kering kepada Guru Agama yang agak jauh di pedalaman telah menyelesaikan permasalahan lambakan barangan makanan kering yang berlaku selama hampir 3 bulan.

 

Disediakan Oleh : Mohamad Solihin bin Abd Razak

 

flickr
www.flickr.com
Tags: