• Call Us:+609-7481512

 • Time:Sun-Wed : 08.00-17.00 | Thu : 08.00-15.30

A- A A+


Ahad Zulhijjah 19 1441
Ahad Ogos 09 2020

PERKHIDMATAN

PENERBITAN BUKU MAJLIS AGAMA ISLAM & ADAT ISTIADAT MELAYU KELANTAN

MAJALAH PENGASUH EDISI 661

Pengasuh kali ini mengimbau kembali program seminar “Satu Abad Penerbitan Majalah Pengasuh” yang telah diadakan pada 1 November 2018. Program ini diadakan bagi meraikan penerbitan majalah Pengasuh yang telah pun menempuh 100 lamanya. Untuk itu disiarkan di dalam Pengasuh kali ini teks titah ucapan Yang Berhormat Mulia Tengku Tan Sri Dato’ Haji Mohamad Rizam Bin Tengku Abdul Aziz, Temenggong Kelantan dalam seminar tersebut untuk tatapan pembaca. Turut disiarkan ialah teks persembahan ucapan seminar “Satu Abad Penerbitan Majalah Pengasuh” oleh Yang Amat Berusaha Dr. Haji Nik Mohd Azlan B. Abd. Hadi, Timbalan Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK), serta artikel bertajuk “100 Tahun Majalah Pengasuh (1918-2018) oleh Yang Berhormat Sahibus Samahah Dato’ Haji Mohamad Shukri B. Mohamad, Mufti Negeri Kelantan, merangkap Penasihat Penerbitan Majalah Pengasuh. Ikuti juga artikel-artikel lain yang menarik di dalam Pengasuh keluaran kali ini. Semoga pembaca mendapat manfaat yang sebaik-baiknya.

 

Majalah Pengasuh merupakan sebuah majalah yang diterbitkan oleh Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) dengan menggunakan tulisan jawi sebagai medium perantaraan. Asalnya ia merupakan sebuah akhbar yang diterbitkan secara dwi mingguan. Naskhah sulung Pengasuh diterbitkan pada 1 Syawal 1336 hijriyyah dan masih kekal diterbitkan oleh MAIK hingga ke hari ini sebagai sebuah majalah dwi bulanan.

Dalam naskhah sulungnya, barisan pengarangnya diketuai oleh Muhammad Yusuf Kenali (Tok Kenali) dengan dibantu oleh pengarang-pengarang yang lain iaitu Mahmud b. Ismail (Dato’ Seri Paduka Raja), Muhammad b. Said (Dato’ Laksamana), Hj. Idris b. Hasan dan Muhammad Daud. Artikel-artikelnya membicarakan pelbagai topik seperti kemanusiaan, ibadat, sejarah serta berita-berita dalam negeri.

Majalah ini telah pun genap usianya 100 tahun hijriyyah pada 1 Syawal 1436 hijriyyah (17 Julai 2015) yang menjadikannya sebagai satu-satunya majalah yang masih kekal diterbitkan berbanding dengan akhbar atau majalah lain yang sezaman dengannya. Ini juga menjadikannya sebagai sebuah akhbar atau majalah yang tertua di negara kita, bahkan di nusantara Melayu.

Pada hari ini, majalah ini terus memberi sumbangan kepada para pembaca melalui artikel-artikel ilmiah yang menyentuh pelbagai isu yang dihadapi oleh pelbagai lapisan masyarakat.

Arkib Info Majalah Pengasuh disini

Selain dari Majalah Pengasuh unit Penerbitan juga berfungsi untuk menerbitkan dan menjual buku-buku bacaan umum kepada orang ramai. MAIK sebagai sebuah institusi agama menyedari bahawa perlunya mempergiatkan usaha dakwah yang berterusan melalui pelbagai metod atau manhaj yang berbeza di mana bidang penulisan adalah salah satu daripada cabangnya.

Bagi merealisasikan objektif ini, MAIK telah menerbitkan pelbagai judul buku berunsurkan pengetahuan agama Islam. Usaha yang telah dilakukan ini sedikit sebanyak dapat merancakkan lagi usaha-usaha dakwah melalui bidang penulisan disamping dapat menggalakkan serta memupuk minat membaca dikalangan masyarakat Islam khususnya terhadap bahan-bahan bacaan yang bertemakan agama.

Risalah-risalah percuma ini pada kebiasaannya adalah merupakan buku-buku bacaan yang ringan tetapi sarat dengan maklumat-maklumat yang bermanfaat. Ia diterbitkan bagi memberi maklumat-maklumat yang tepat di atas sesuatu isu agama yang berlaku, memberi panduan-panduan tertentu dalam menjalani ibadat-ibadat tertentu, khususnya diterbitkan sempena sambutan Maulidur Rasul, Isra' dan Mikraj, Ramadhan dan sebagainya.

Risalah-risalah percuma mendapat permintaan yang amat menggalakkan dari pelbagai agensi. Antaranya Institusi pendidikan, masjid-masjid, badan NGO dan jabatan-jabatan kerajaan. Buku/risalah percuma tersebut boleh didapati di sini

Pada April 2014, Majlis Agama Islam & Adat Istiadat telah memperkenalkan Sistem e-Penerbitan atau juga dikenali sebagai MAIKmall. Sistem ini medibagunkan bagi tujuan penjualan buku secara online. Orang ramai boleh membuat pembelian Buku Penerbitan MAIK secara FPX melalui Portal Rasmi MAIK di www.e-maik.my


 
 • UNIT PENERBITAN
  Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan
  Kompleks Balai Islam, Lundang
  Jalan Sultan Yahya Petra,
  15200 Kota Bharu, Kelantan

 • Telefon : +609 7481512

 • Emel : penerbitan@e-maik.my

 • Waktu Berurusan :
  Ahad hingga Rabu : 8.00 pagi - 5.00 petang
  Khamis : 8.00 pagi - 3.30 petang
  Jumaat & Sabtu : Cuti

HUBUNGI KAMI

Talian : +609-7481512

Bebas-Tol : 1-800-88-6060

Faks: +609-7485512

Emel: maik [at] e-maik [dot] my

Ikuti Kami:

 

BILANGAN PENGUNJUNG

Hari Ini299
Kelmarin1647
Minggu Ini12269
Bulan Ini14829
Keseluruhan1344460

X