Buku Peringatan 150 Tahun Masjid Muhammadi (1867 - 2017)

Penulis: Raja Norafida Raja Idris | Jumlah Halaman: 135 halaman | Harga: RM35.00 (Kulit Keras)

RALAT PADA HALAMAN 110: Tokoh yang bernombor 84 Haji Abdul Wahid Sungai Udang, Melaka sebenarnya ialah Haji Husin Umbai yang meninggal dunia pada 15/10/1979.

Selain bercerita tentang sisi sejarah Masjid Muhammadi yang telah menjangkau usia 150 tahun pada 2017, buku ini juga berkisah tentang “Universiti Terbuka” atau nama rasminya Halaqat Kitab Masjid Muhammadi ini. Dalam buku ini anda boleh menemukan beberapa nama guru utama yang sangat berperanan dalam mengajar dan mendidik santri-santri mereka, di samping menyenaraikan 100 nama santri yang sempat terdidik lewat halaqat ini sebelum muncul menjadi tokoh-tokoh besar di berbagai tempat dan negeri. Turut dirakamkan juga ialah nama-nama kitab daras yang digeluti mereka sehingga melayakkan mereka menjadi tokoh-tokoh ulama yang disegani dan dihormati pada zamannya. Kecuali itu buku ini juga diperkaya dengan senarai nama-nama imam, bilal, khatib dan petugas masjid, sejak awal hingga akhir, yang bertanggungjawab mentadbir, mengatur dan mengurus masjid sehingga mampu muncul menjadi antara masjid terkemuka di Malaysia.

Buku ini ditulis dan diselenggarakan oleh satu tim penulis yang kompeten dan dikenal ahli dalam bidang kajian sejarah dan budaya tempatan negeri Kelantan, termasuk sejarah ulama dan dakwah Islamiyyah yang menjadi mercu tanda negeri ini. Sungguh suatu rakaman sejarah dan dokumentasi yang sangat menarik untuk disemak dan diabadikan!