MOHON BANTUAN MAIK SECARA ONLINE

Mohon bantuan MAIK secara online


Oleh YATIMIN ABDULLAH Alamat email ini dilindungi dari Spambot. Perlukan JavaScript untuk melihatnya


KOTA BHARU 2 Feb. - Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) menyediakan perkhidmatan atas talian bagi permohonan bantuan melanjutkan pelajaran ke Institusi Pengajian Tinggi (IPT) kepada pelajar di negeri ini.


Timbalan Yang Dipertuanya, Datuk Kamaruddin Mohd Zin berkata, perkhidmatan tersebut bagi memberikan kemudahan kepada para pelajar untuk mengemukakan permohonan bantuan berkenaan tanpa perlu beratur di kaunter bagi mendapatkan borang.

Menurutnya, perkhidmatan itu juga secara tidak langsung memudahkan kakitangan MAIK untuk mengemaskinikan permohonan.

"Sistem ini mula beroperasi hari ini (semalam) dan pelajar asnaf yang layak menyambung pelajaran ke IPT awam atau swasta boleh membuat permohonan sebelum tarikh pendaftaran atau selewat-lewatnya dua bulan selepas tarikh pendaftaran ke IPT.

"Permohonan ini boleh dibuat menerusi laman sesawang MAIK iaitu www.e-maik.my dan klik di Permohonan Bantuan IPT," katanya di sini semalam.

Tambah beliau, selepas selesai mengisi borang permohonan dan bersetuju dengan semua maklumat yang diberikan, pemohon mestilah mencetak borang lengkap, kemudian mendapatkan pengesahan daripada imam atau penggawa atau ketua jajahan masing-masing.

Kamaruddin memberitahu, borang yang lengkap tersebut perlu dihantar ke Pejabat MAIK dengan menyertakan salinan penyata akaun Bank Islam atau Bank Simpanan Nasional (BSN).

"Pihak MAIK mungkin akan menambah beberapa akaun bank lain bergantung kepada permintaan. Cuma pada permulaan ini hanya Bank Islam dan BSN akan digunakan terlebih dahulu.

"Kemudahan dalam talian ini boleh dibuat dalam masa 24 jam di mana-mana sahaja pelajar itu berada," ujarnya.

Jelas Kamaruddin, tahun ini MAIK menganggarkan 12,000 pemohon akan mengisi permohonan bantuan secara dalam talian pada tahun ini memandangkan tahun lepas, seramai 10,000 pemohon layak menerima bantuan.

Dalam perkembangan lain, Kamaruddin berkata, sepanjang tahun lalu MAIK mengumpulkan zakat lebih RM113 juta, manakala bagi tahun ini, sehingga 30 Januari, sebanyak lebih RM5 juta berjaya dikutip.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Timur/20130203/wt_01/Mohon-bantuan-MAIK-secara--online#ixzz2NsRueTxX
© Utusan Melayu (M) Bhd

Hits smaller text tool iconmedium text tool iconlarger text tool icon

HUBUNGI KAMI

 Majlis Agama Islam Dan
 Adat Istiadat Melayu Kelantan
 Kompleks Balai Islam
Lundang,15200 Kota Bharu, Kelantan
Talian Bebas Tol : 1-800-88-6060

No Telefon : 09-7481512
No Faks : 09-7485512
  maik@e-maik.my

webmaster@e-maik.my


JUMLAH PELAWAT

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterHari ini :127
mod_vvisit_counterSemalam :135
Online : 2

WAKTU SOLAT

[ Tukar Kawasan ]
Tutup