faq lokasi aduan peta


PIAGAM PELANGGAN

MAJLIS AGAMA ISLAM DAN ADAT ISTIADAT MELAYU KELANTAN

PIAGAM PELANGGAN MAIK

 1. Memberi layanan yang mesra dan perkhidmatan yang cekap kepada setiap pelanggan.

 2. Memastikan permohonan daripada Agensi / Individu untuk mengadakan temu janji / taklimat dan pembukaan kaunter zakat diberi maklum balas dalam tempoh dua (2) hari bekerja.

 3. Memproses permohonan dan kelulusan Bantuan Tetap Bulanan, Bantuan Am, Bantuan Rawatan Perubatan, Bantuan Melanjutkan Pelajaran ke IPT, bantuan kepada Pelajar Sekolah Pondok dan Tahfiz, Bantuan Hari Raya , Bantuan Sewa Rumah dan bantuan kepada Gharimin dalam tempoh satu (1) bulan dari tarikh permohonan diterima.

 4. Memproses permohonan dan kelulusan berkaitan bantuan Pembangunan Asnaf dalam tempoh satu (1) bulan dari tarikh permohonan diterima.

 5. Memastikan setiap pembayaran kepada pembekal, semua jenis permohonan bantuan wang zakat, bayaran waad kepada pembayar zakat dan habuan kepada amil- amil zakat MAIK dibayar dalam tempoh 7-14 hari waktu bekerja.

 6. Memproses resit penerimaan hasil dalam tempoh 5-10 minit kepada pelanggan.

 7. Aduan kerosakan bangunan-bangunan MAIK akan diambil tindakan selewat-lewatnya dalam masa 2 minggu.

 8. Memproses permohonan berkaitan bantuan rumah kediaman asnaf MAIK dalam tempoh sebelas (11) bulan dari tarikh terima permohonan yang disenarai pendek oleh pihak pejabat tanah dan jajahan daerah.

 9. Memproses permohonan berkaitan bantuan baikpulih rumah kediaman dalam tempoh sepuluh (10) bulan dari tarikh terima permohonan yang telah lengkap yang telah dihantar oleh pemohon.

 10. Permohonan pendaftaran pengislaman yang diterima melalui kaunter bahagian agama akan didaftarkan dan dikeluarkan kad Islam dalam tempoh 30 minit.

 11. Memproses permohonan dan kelulusan berkaitan dengan program-program biasiswa dalam tempoh tiga (3) bulan dari tarikh permohonan diterima.

 12. Memproses permohonan dan kelulusan berkaitan dengan program dermasiswa dalam tempoh satu (1) bulan dari tarikh permohonan diterima.

 13. Menguruskan hal ehwal pelajar bersama insitutusi pengajian dan memastikan pembayaran biasiswa kepada para pelajar tajaan dalam tempoh empat belas (14) hari bekerja.

 14. Memproses permohonan dan kelulusan kebenaran kutipan derma khairat dan sumbangan khairat kematian dalam tempoh tidak melebihi satu (1) bulan.

 15. Memproses permohonan dan kelulusan sumbangan khairat kematian dalam tempoh tidak melebihi 1 bulan.
 16. Memproses permohonan sewaan premis dan tanah MAIK dalam tempoh tidak melebihi 3 bulan.

 17. Menerima pembayaran sewaan premis dan tanah MAIK dalam tempoh 5 hingga 10 minit.

 18. Memberi respon kepada aduan pelanggan dengan cepat dan tepat dalam tempoh masa berikut:

  • Akuan penerimaan dalam tempoh 1 hari bekerja
  • Maklum balas awal dalam tempoh 3 hari bekerja

HUBUNGI KAMI

Talian : +609-7481512

Bebas-Tol : 1-800-88-6060

Faks: +609-7485512

Emel: maik [at] e-maik [dot] my

Aduan: KLIK DI SINI

BILANGAN PENGUNJUNG

Hari Ini590
Kelmarin2956
Minggu Ini20436
Bulan Ini10694
Jumlah Pengunjung8177847